Kalender
UPPSKJUTET: Feminists of color & artistic practice
Lördag 28 mars 13.00–14.30
Tongivande (och) kreativt verksamma svenska feminister som rasifieras som icke-vita deltar i ett panelsamtal om konstnärliga praktiker. Hur arbetar vi? Vad inspireras vi av? Vilket motstånd möter vi? Och, hur kan vi genom våra praktiker försöka uppnå förändring i samhället?
UPPSKJUTET: Ramesch Daha in conversation with Helene Larsson Pousette
Onsdag 18 mars 18.00–19.30
Ramesch Daha and Helene Larsson Pousette come together to discuss the writing of history, focusing on the role and visibility of women. When history has been written, certain information has been considered irrelevant and the construction of the past has excluded many stories from the official narrative.
Kvinnohistorisk filmsnackis: Frida Kahlo Viva La Vida – filmfrukost + samtal
Söndag 23 februari 10.30–12.30
Frida Kahlo omskrivs av Tate Modern som en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet. Nu bjuder Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio in till filmfrukost och visar en ny dokumentär om konstnärslegenden – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande.
Filmfrukost & Författarsamtal om gåtan Hilma af Klint
Söndag 3 november 10.30–13.30
2017 släppte Anna Laestadius Larsson romanen Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint som direkt blev en storsäljande succé. Nu möter hon publiken efter frukostvisningen av bioaktuella dokumentären Bortom Det Synliga - Filmen om Hilma af Klint och berättar om Hilma som inspiration, om kvinnorepresentationen och det andliga sökandet.
Vernissage: Genom mig av Makda Embaie
Fredag 15 mars 19:00–20:00
Verket handlar om gestaltning och ställer frågor kring vad ett fotografi är. Är det fortfarande fotografi om det inte finns en visuell gestaltning av det som fotograferats? Och vad innebär frånvaron av det visuella för subjektet som gestaltats?
Dig it! Varför gräver konstnärer i arkiv och samlingar?
Onsdag 6 mars 16:00-17:30
I detta samtal möter vi Petra Bauer och Kristina Lindström som båda undersökt och arbetat med arkivmaterial. I sina verk lyfter de andra perspektiv på kvinnornas historia och som kan bidrar till alternativ historieskrivning.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Sjung, vandra och skapa i historiens anda
Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.