Kalender
FULLSATT: Tälj grej med tjej
Söndag 10 mars 12:00–15:00
Har du alltid drömt om att bre din macka med en egen smörkniv på morgonen? Besök vår täljworkshop! Här får du tälja ditt eget köksredskap i färskt trä. Tillsammans går vi igenom täljgrepp, yxtekniker och vad som är viktigt att tänka på. All utrustning finns på plats! OBS. Föranmälan krävs via osa@kvinnohistoriska.se
Den radikala idén att kvinnor är människor
Lördag 9 mars 15:30-16:30
Om feminismens historia 1789-2019. I år fyller feminismen som organiserad massrörelse 230 år. Ända sedan den Franska revolutionen har feminismens egen identitet diskuterats - vad har det historiskt sett inneburit att vara kvinna?
150 år av kvinnor i kamp!
Lördag 9 mars 13:00-14:00
Roligt för både barn från 10 år och vuxna! Du hör författarna, två av Norges mest kända feminister, Marta Breen och Jenny Jordahl i samtal med bokens översättare Hanna Hellquist.
Den wackra Dalkullan och hennes medsystrar
Torsdag 7 mars 19:00-20:00
Kvinnors historia är ofta både gömd, glömd och bortträngd. Men visst finns den i arkiven och i museernas gömmor! Anna Götlind berättar om kvinnornas föränderliga villkor i vardagen och deras erfarenheter av tillhörighet och utanförskap, uppbrott och längtan.
Vi har höjt våra röster – now what?
Torsdag 7 mars 17:30-18:30
Tillsammans med organisationer som arbetar för jämställdhet, antirasism och ungas rättigheter ställer Sveriges Kvinnolobby krav och frågor till ordföranden i SSU och LUF om utrikesfödda tjejers makt och inflytande idag.
Unfolding Gagnef – om arvet efter Ottilia Adelborg
Torsdag 7 mars 16:00-17:00
Sara Rossling, Lena Nordesjö och Camilla Larsson samtalar om kulturarv, kvinnohistoria och konstnärliga forskningsprocesser. Hur kan vi lyfta fram kvinnliga konstnärsskap från konsthistorien?
Nordiska museet: Intendentens favoriter – Kvinnor i uniform
Onsdag 6 mars 18:00-18.30
I en ny serie visningar berättar museets intendenter om sina favoritföremål. Den här onsdagen visar Marianne Larsson sina favoriter på museet på temat "Kvinnor i uniform".
Dig it! Varför gräver konstnärer i arkiv och samlingar?
Onsdag 6 mars 16:00-17:30
I detta samtal möter vi Petra Bauer och Kristina Lindström som båda undersökt och arbetat med arkivmaterial. I sina verk lyfter de andra perspektiv på kvinnornas historia och som kan bidrar till alternativ historieskrivning.
Anna Whitlock – skolentreprenör och rösträttsledare
Tisdag 5 mars 17:30-18:30
Möt verklighetens Fröken Friman! Författaren Anders Johnson föreläser om Anna Whitlock, den stora organisatören i den generation kvinnor som banade väg för svensk demokrati.
Looking for the spirit of Anna Lindhagen
Tisdag 5 mars 16:00-17:00
Anna Lindhagen (1870-1941) remains unknown to most people. In this discussion, the association running the museum – Stigberget – speaks to artist James Webb about how to make Anna Lindhagen more visible in the museum sector.
Lite kvinnohat och motståndskamp till soppan?
Tisdag 5 mars 12:00–13:00
Gunilla Thorgren och Ebba Witt-Brattström möts i ett samtal om hur kvinnobilden formats genom idéhistorien och om ansvaret att förvalta ett rikt kvinnoarv. Stockholms Kvinnohistoriska bjuder på soppa.
En armé av älskande – film & samtal
Måndag 4 mars 17:30-20:00
En armé av älskande är en dokumentär av Ingrid Ryberg om homorörelsen före AIDS och en betraktelse över en bortglömd aktivistisk era när HBTQ-personer gick ut öppet på gatorna och ockuperade Socialstyrelsen för att få bort sjukdomsstämpeln.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Sjung, vandra och skapa i historiens anda
Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.