Kalender
Insamling till KÄMPAOKE – karaokebaren som bryr sig
Söndag 17 mars 12:00-15:00
“Slagord, ramsor, låtar & dikter är vårt gemensamma kampspråk – vi som var dag kämpar på! Pinsen & banderollerna, affischerna & plakaten är det som vi sedan har kvar när vi själva glömmer våra krav. “ Nu samlar gruppen MYCKET in materiella spår av de medborgarrättskamper som präglat Stockholm de senaste hundra åren. Kom och bidra till ett gemensamt kampsaks-arkiv.
Mamma, Maman, mami, Ana
Lördag 16 mars 15:00–16:00
Mödrar är en kollektiv process som drivs av 11 konstnärer. Vad de alla har gemensamt är att vara dotter till en mamma som lidit fysiskt och/eller psykiskt på grund av överbelastning på arbetet eller genom avsaknaden av arbetet. Möt tre av konstnärerna i ett samtal deras metoder för att kunna bearbeta och tackla deras egna och sina mödrars historia och varför de väljer att närma sig den här frågan genom konst.
Sjukt, syster!
Lördag 16 mars 13:00–14:00
Berättelsen om sjuksköterskan är ett unikt kapitel i vår historia, fullt av starka, drivande kvinnor som lämnat avtryck in till våra dagar. Hör författaren Sara Heyman berätta om de första svenska sjuksköterskorna och om hur stereotypa bilder av sjuksköterskan fortsätter att spela roll.
Vernissage: Genom mig av Makda Embaie
Fredag 15 mars 19:00–20:00
Verket handlar om gestaltning och ställer frågor kring vad ett fotografi är. Är det fortfarande fotografi om det inte finns en visuell gestaltning av det som fotograferats? Och vad innebär frånvaron av det visuella för subjektet som gestaltats?
Bryta normer och bära historia
Fredag 15 mars 17:30–18:30
Hur ifrågasätter man maktstrukturer och tar tillvara på historia genom grafisk design? Lisa Carlsson, chefredaktör för tidningen Hertha som fått ny form, samtalar med Parasto Backman, Alexandra Falagara och Beatrice Balaton Blom om feministisk formgivning och normkritisk design.
Gårdagens true crime – om barnamörderskor i skillingtryck
Fredag 15 mars 16:00–17:00
För 1700- och 1800-talets stockholmare var det visor som förmedlade sensationella nyheter, upptryckta i enkla häften som ofta kallas skillingtryck. Ett säljande ämne var samtidens grova brottslingar – bland kvinnliga missdådare utmärker sig barnamord av olika slag. Hur gestaltas dessa gärningskvinnor och deras brott i visorna och hur såg verkligheten ut?
Konsten att försörja sig
Torsdag 14 mars 19:00-20:00
Sofia Lings bok Konsten att försörja sig (Stockholmia förlag, 2016) är ett resultat av flera års forskning med särskilt fokus på kvinnors arbetsrelaterade klagomål och besvär till olika makthavare. Den tidigmoderna huvudstaden präglas av hustrur som kraftfullt argumenterar för sin rätt att försörja sig och sina familjer.
Wilhelmina von Hallwyl, med vilja och vision
Torsdag 14 mars 17:30-18:30
Om Wilhelmina von Hallwyl som något annat än maka, mor eller grevinna – genom museiskapandet tog hon an rollen som chef och arbetsledare i en tid när kvinnor inte skulle ta plats i offentligheten.
Ett sekel av lika rösträtt
Torsdag 14 mars 16:00–17:00
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Detta uppmärksammar riksdagen nu i ett fyra år långt demokratijubileum, där demokratins genombrott i Sverige kommer att högtidlighållas på olika sätt. Riksdagens sekretariat för demokratijubileet besöker lokalen på Hökens gata för att bland annat visa bilder från riksdagens utställningar samt berätta om planerade publika aktiviteter.
Som hon drack
Onsdag 13 mars 19:00–20:00
En tjej på after work var ingen vanlig syn ens på 1980-talet. På senare år är ”lådvinsfällan” bara ännu ett exempel på hur kvinnors drickande utmålas som ett större problem än mäns. För att inte tala om kontroverserna kring amning och alkohol.
Djävulen som kvinnans befriare
Onsdag 13 mars 17:30-18:30
Decennierna runt år 1900 använde feminister Satan som symbol för uppror mot patriarkatet. Per Faxneld sätter in denna drastiska motståndsstrategi i sin tidskontext av ockulta rörelser, socialistisk revolutionär propaganda och dekadent konst.
Kvinnor som du gör en man impotent – filmvisning & samtal
Tisdag 12 mars 18:00-20:00
Filmvisning och samtal med Gunilla Palmstierna-Weiss – en av Sveriges främsta scenografer som har befunnit sig i händelsernas centrum sedan barnsben. Hennes liv är en 1900-talsberättelse om en stark och kompromisslös yrkeskvinna.
Vart är vi på väg? – ett samtal om feminismens framtid
Måndag 11 mars 19.00-20.00
Vilka utmaningar och möjligheter står feminismen inför idag? Hur kan den se ut i framtiden? Lyssna på ett samtal mellan Alice Bah Kuhnke, Amie Bramme Sey och Nina Åkestam där de själva ställer frågor till varandra om feminismens framtid.
Att förvalta ett kulturarv och skapa historia
Måndag 11 mars 17:30-18:30
Hur kan den rörliga bildens kulturarv bli mer öppet för mångfald? Hur hanterar vi luckorna i filmhistorien? Hur ska man arbeta för att arkiven som byggs upp i dag håller för framtiden? Tillsammans med Bergmanveckan arrangerar vi ett samtal om hur man skapar ett levande filmarv för alla.
Vems historia ställs ut?
Måndag 11 mars 16:00-17:00
Möt Wera Grahn och Patrik Steorn i ett samtal om representation och perspektiv på museer. Hur arbetar museum med genus och kulturarv? Hur har forskningen inom genus och kulturarv utvecklats?
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Sjung, vandra och skapa i historiens anda
Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.