NYHETER

Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.

Malin Doyon Malin Doyon

Ny digital utställning — om endometrios

Nu invigs den digitala utställningen Pain Unseen. Välkommen in och upptäck en värld där konst, historia och personliga berättelser möts för att synliggöra endometrios.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Kvinnohistoriska deltar i europeiskt projekt om endometrios

Stockholms Kvinnohistoriska är en stolt partner i det treåriga europeiska projektet #ENDOs, med målet att öka kännedomen om endometrios hos allmänheten samt ge patienter verktyg för att bättre förstå och hantera sin sjukdom.

Läs mer
Sthlm Kvinnohistoriska Malin Doyon Sthlm Kvinnohistoriska Malin Doyon

Vandra hemifrån i barnmorskans fotspår — när du vill

Följ med hemifrån på en digital stadsvandring, där vi vandrar i barnmorskans spår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Vandringen är förinspelad och visas on-demand, vilket innebär att du har möjlighet att se vandringen när du vill. I slutet av vandringen visas också en frågestund med Lisa Öberg, som spelades in på Zoom 5/5 2023, i samband med visning av den digitala vandringen.

Läs mer
Snus- & Tändsticksmuseum Malin Doyon Snus- & Tändsticksmuseum Malin Doyon

Premiär för våra föremålsfilmer

Vilka kvinnohistorier hittar vi i Snus- och tändsticksmuseums samlingar? På bara tre minuter får du göra en resa i snusets historia och lära dig mer om bilden av snusande kvinnor nu och då.

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända. Som en del av vår stora satsning Kvinnans Sak hälsar vi på våra medlemsorganisationer och lyfter fram tre föremål ur deras arkiv och samlingar. Resultatet blir en kort film där du får ett kvinnohistoriskt smakprov på dom berättelser som finns där.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Se vår historielektion om porr

Under dom senaste dagarna har ungas berättelser tagit plats i media. I Uppdrag gransknings senaste reportage hör vi unga berätta om hur dom upplever att porren påverkat deras syn på sex. I vår historielektion om pornografins svenska 1900-tal får du en historisk kontext till vår tids samtal om porr.

Läs mer
Arkdes Malin Doyon Arkdes Malin Doyon

Vi flyttar in på ArkDes i en månad - välkommen in!

Följ med på en kvinnohistorisk resa i tid och rum, bland skatter i arkivet och berättelser i staden när vi gästar ArkDes under en månad. Som en del i ett flerårigt samarbete tar Stockholms Kvinnohistoriska plats i Boxen ArkDes i en månad, där du bjuds på en kvinnohistorisk avsmakningsmeny med populära programformat och kulturaktiviteter.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Lärare! Vill du få hjälp att lyfta känsliga ämnen i klassrummet?

Visste du att många lärare undviker att diskutera känsliga frågor i klassrummet? Skolinspektionens senaste rapport ger hela 21 av 30 skolor hemläxa när det kommer till att arbeta med demokratiska värderingar, som jämställdhet och mänskliga rättigheter. Abortfrågan beskrivs som en av dom som skapar polarisering och diskussioner i klassrummet. Vi på Stockholms Kvinnohistoriska har samlat allt vårt skolmaterial på webben, bland annat en historielektion om aborträtten i Sverige.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Titta i efterhand på Historielektion om: Kvinnor och Iran - revolution, sexualpolitik och slöjan

Missade du historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan? Nu kan du se föreläsningen i efterhand, med både svensk och engelsk undertext. I historielektionen får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag,  den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan. Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död? 

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Nytt avsnitt av Kvinnans Plats: Från Estland till Fittja - en berättelse om tvätterskornas historia

Tvätteriets historia handlar inte bara om maskiner och uppfinningar – den handlar framförallt om människor. I det nya poddavsnittet Från Estland till Fittja – en berättelse om tvätterskornas historia får vi syn på hur den mest vardagliga handlingen, att tvätta, kan bära på stora berättelser om Stockholms arbetslivshistoria. Berättelser om facklig kamp, längtan efter frihet och en farlig resa från det krigshärjade Estland till ett tvätteri i Fittja. 

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Om tvätterskor, flykt, arbetsvillkor, migration och att hitta hem

Det är dags för premiär! Under året har vi arbetat med ett större samverksamhetsprojekt för att tillgängliggöra berättelser i Stockholmsregionen – och nu kan vi äntligen visa och berätta om vad vi har gjort.

Följ med på en resa genom tid och rum när vi rör oss söderut mot Fittja och Vårby. Här lyfter vi kvinnor som präglat regionens historia genom två visningar och ett rykande färskt poddavsnitt. Om tvätterskor, flykt, arbetsvillkor, migration och att hitta hem.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Om brudarna bakom bärsen på den internationella öldagen

Bira, bärs, bärka. Kärt barn har många namn – och i dag firas den gyllene dryckens alldeles egna dag. Den internationella öldagen finns till för att uppmärksamma de som står bakom ölen – alla bartenders och bryggerskor runt om i världen. Hur såg egentligen vardagen ut för brudarna bakom bärsen – alla de kvinnor som arbetade på bryggeriet eller ölkaféet?

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Tecknaren om Arkivism: en handbok

“Arkivkärlek ligger i tiden”, skriver Maina Arvas i ledaren i nummer 2 av tidningen Tecknaren. Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.

Läs mer
Malin Doyon Malin Doyon

Gefle Dagblad skriver om Kvinnans Plats

Gefle Dagblad skriver i dag om vår poddserie Kvinnans Plats och det senaste avsnittet “Så tog gymnastiklärarinnan basketplanerna till Sverige, 1896”. I artikeln intervjuas också Sandra Åhman, producent på Stockholms Kvinnohistoriska och projektledare för Kvinnans Plats.

Läs mer