Kvinnohistoriska på Irland för arbete med #ENDOs

#ENDOs-projektets samarbetspartners samlades på Irland för att planera sitt sista år och utbyta erfarenheter. Kvinnohistoriska var på plats och presenterade Pain Unseen.

Projektgruppen för #ENDOs samlad utanför biblioteket på Maynooths universitet.

Projektgruppen för #ENDOs samlad vid Maynooths universitet utanför Dublin. Foto: Zoé Chabbert/ Le Laba.

Förra veckan samlades representanter från det EU-finansierade projektet #ENDOs på Maynooth University utanför Dublin. Under dagarna stod planering, erfarenhetsutbyte och nya insikter i fokus – med syftet att fortsätta synliggöra och sprida kunskap om endometrios genom konst, historia och digitala verktyg.

Kvinnohistoriska på plats

Kvinnohistoriska deltog och presenterade bland annat arbetet med Pain Unseen, museets digitala utställning om endometrios som lanserades i slutet av förra året. Samarbetet med forskare och patientorganisationer fortsatte, däribland Dr. Geraldine Canny, styrelseledamot i den irländska endometriosföreningen, som delade med sig av sina egna erfarenheter av sjukdomen.

Kreativa metoder för att förstå endometrios

Dagarna bjöd också på en inspirerande workshop i visual thinking strategy på National Gallery of Ireland – en metod som genom konst och visuella intryck kan skapa nya sätt att förstå och kommunicera komplexa ämnen.

Om #ENDOs

#ENDOs är ett europeiskt samarbetsprojekt som utforskar hur konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg kan användas för att synliggöra och sprida kunskap om endometrios. Projektet pågår mellan 2024 och 2026 och involverar aktörer från flera europeiska länder. Bland de initiativ som genomförs inom ramen för projektet finns:

  • En AI-baserad applikation som gör medicinska journaler mer tillgängliga för patienter.

  • Konstnärliga utställningar och metoder som engagerar personer med endometrios, medicinsk personal och forskare. Bland annat utställningen Breaking This Silence i Bordeaux och Kvinnohistoriskas digitala utställning Pain Unseen.

  • Insamling och spridning av patientberättelser, som används för att utveckla ett emotionellt lexikon som sätter ord på endometriospatienters upplevelser.

Projektet genomförs av Stockholms Kvinnohistoriska, Le Laba, Vulgaroo, Digital Narrative Medicine, Momentum Educate + Innovate, L'Agence Créative, Maynooth University, University of Turku och Università degli Studi di Palermo. Med stöd av Erasmus+ Education and Training-programmet.

Upptäck mer om projektet

Vill du veta mer om projektet? Besök endostories.eu för mer information och resultat. Utforska även Stockholms Kvinnohistoriskas digitala utställning Pain Unseen, som skildrar endometrios genom konstnärliga, historiska och personliga perspektiv.

Föregående
Föregående

Mursmäckorna som byggde staden — och deras strejk 1888

Nästa
Nästa

Historia i rörelse — Intervju med Konstfrämjandet