Kalender
Rethinking Knowledge: Exploring Innovative Methods of Sharing and Collaboration
Thursday 11th of May 15.30–19.00
Welcome to attend the conference “Rethinking Knowledge: Exploring Innovative Methods of Sharing and Collaboration”. Join us for a series of inspiring talks and activities across disciplines that will challenge conventional notions of knowledge. In the conference we will explore innovative ways of working with cultural expressions, projects, archives and collections as tools for sharing and collaborating.
Teatersamtal: Mommy Issues, konst och verklighet
Tisdag den 8 november kl. 17.30
Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till ett samtal på Kulturhuset Stadsteatern med dramatikern Dimen Abdulla, skådespelaren och poddaren Julia Lyskova och medieforskaren och genusvetaren Hillevi Ganetz där vi djupdyker i den egna erfarenheten som utgångspunkt i konsten. Samtalet leds av författaren och regissören Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Kvällen inleds med en läsning av Shang Imam.
Dubbelfinissage: Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker
Onsdag 28 september kl. 18.00–19.30
Dubbelfinissage! Vernissagen blev fullbokad på bara några timmar, därför bjuder vi redan nu in till finissage den 28 september. På grund av väderprognosen ses vi inne i Kulturbiblioteket där vi berättar om båda utställningarna. Kvällen avslutas med en exklusiv visning av "100 år genom 10 saker" med historikern Karin Carlsson. Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och mingel. Kom och skåla med oss!
Dubbelvernissage: Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker
Torsdag 25 augusti kl. 18.00–19.30
Dubbelvernissage! 💥 Välkomna på öppningen av “100 år genom 10 saker” och “Kvinnans Plats i Stockholms city” den 25 augusti. Kvällen börjar på Sergels torg och avslutas med en exklusiv visning med historikern Karin Carlsson i Kulturbiblioteket där det bjuds på alkoholfritt bubbel och mingel. Kom och skåla med oss!
Vernissagen blev fullbokat på bara några timmar. Därför bjuder vi redan nu in till dubbelfinissage den 28 september. Läs mer om dubbelfinissagen här ⟿
Utställning: 100 år genom 10 saker
Torsdag 25 augusti till torsdag 29 september
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv?
I utställningen 100 år genom 10 saker visar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål som bär på berättelser som har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Utställningen går att se från 25 augusti till och med den 29 september.
Utställning: Kvinnans Plats i Stockholms city
Torsdag 25 augusti till fredag 30 september
Med projektet Kvinnans Plats i Stockholms city tar vi plats i Stockholms stadskärna och lyfter några av dom personer och händelser som gjort avtryck på platsen. Det är dom arbetande kvinnorna, aktivisterna, konstnärerna, dom hemlösa och dom unga. Urvalet är en liten del av historien om området, men projektet ger också fler tjejer och kvinnor plats i historieskrivningen – med allmänhetens bidrag.
Kvinnohistorisk filmkväll: Barnmorskan
Under internationella barnmorskedagen den 5 maj bjuder vi in till en kväll i barnmorskans tecken för att fira denna yrkeskvinna som varit någon av en doldis i historien, men som tar större och större plats i samhällsdebatten idag. Det blir en kväll med panelamtal, filmvisning, insamling av berättelser och boktips.
Kvinnohistorisk Filmkväll: Lena
Arkiv, dagböcker, barnmorskor och galna kvinnor – det är några av de teman som vi under tre kvinnohistoriska filmkvällar kommer utforska tillsammans med Klarabiografen. Vår första filmkväll kommer kretsa kring något som ligger oss varmt om hjärtat: arkiv och arkivmaterial.
Stockholms Kvinnohistoriska och Kulturhuset Stadsteatern Vällingby lyfter kvinnohistoria genom utställning: 100 år genom 10 saker
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia? I utställningen 100 år genom 10 saker visar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål som bär på berättelser som har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Utställningen pågår från den 25 februari till den 9 april och görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.
Pleasure + digital historielektion om porr
Tisdag 19 oktober kl. 18.00
FILMVISNING | Pleasure är den kontroversiella berättelsen om 20-åriga Linnéa som lämnar småstadslivet i Sverige för Los Angeles med målet att bli världens nästa stora porrstjärna. Men vägen dit visar sig vara krokigare än hon anat.
Filmen är gjord av prisbelönta och lovande regissören Ninja Thyberg och producenterna bakom The Square och Turist. På Stockholms Kvinnohistoriskas webbplats visas även en digital historielektion med ekonomihistorikern Klara Arnberg som föreläser om porrens historia under 1900-talet.
Organisera och demokratisera - för att göra sin röst hörd
Lördag 5 juni kl. 16.00–17.00
SAMTAL | I ljuset av hundraårsjubiléet av kvinnlig rösträtt och att Parkteatern sätter upp föreställningen Almstriden bjuder vi in till ett samtal om organisering och demokratisering. Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker, Emma Dominguez, konstnär och Azmara Nigusse, intendent i ett samtal om att skriva historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vilka röster saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?
Finissage Kvarterets kvinnor
Söndag 11 augusti kl. 11–16
Final av utställningen Kvarterets kvinnor. Kom och träffa kvinnorna som bidragit till utställningens olika delar och andra intressanta historier. Vi hyllar Maria Johansson, som under många år så gott som dagligen satt och spelade på Sergels torg, med en musikalisk orgelmaraton där några av Sveriges främsta organister spelar Hammondorgel under hela dagen. Varmt välkommen att fira avslutningen med oss!
Visning av Kvarterets Kvinnor
Visning tisdag 6 augusti 12.30
Kvarterets Kvinnor är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen lyfter fram kvinnorna som levde och som lever omkring Stockholms stadskärna och som alla satt sina spår på kvarterets gator.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Sjung, vandra och skapa i historiens anda
Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.