Ny skollektion: Kvinnorna bakom teknikutvecklingen
Vem formar vår syn på teknik? I Kvinnohistoriskas nya digitala skollektion Lär dig om: Teknik lyfter programmeraren Olga Stern fram några av de kvinnor som varit avgörande för hur teknik ser ut – och används – i dag. Från 1800-talets matematiker till kvinnorna bakom NASA:s rymdresor och dagens appar.
Föreläsningen är cirka 20 minuter lång och riktar sig till högstadiet och gymnasiet. Till lektionen finns färdigt skolmaterial att arbeta vidare med i klassrummet.
Djupdyk i några av teknikhistoriens kvinnor
Ada Lovelace - världens första programmerare
Ada Lovelace (1815–1852) var en brittisk matematiker och pionjär inom datorvetenskap. Hon arbetade med uppfinnaren Charles Babbage och hans design för den analytiska maskinen, en mekanisk dator som aldrig byggdes färdigt. Ada insåg maskinens potential bortom ren matematik och skrev vad som anses vara världens första algoritmer. Hon var därmed först med att förstå att datorer hade potential långt bortom enkel beräkning och förutsåg hur de en dag skulle kunna användas för mycket mer än matematik.
Elsa-Karin Boestad Nilsson - svensk datorpionjär
Elsa-Karin Boestad-Nilsson (1925–2020) var en svensk matematiker och pionjär inom datorvetenskap. Hon var en av de första att programmera Sveriges tidiga datorer på 1950-talet, inklusive BARK och BESK. Som en av få kvinnor i branschen bidrog hon till utvecklingen av datorprogrammering och systemutveckling i en tid då yrket dominerades av män.
The ENIAC 6 - kvinnorna bakom världens första elektroniska dator
ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) var världens första elektroniska, programmerbara, allmänna dator, färdigställd 1945 för att hjälpa den amerikanska militären med ballistiska beräkningar.
Bakom ENIAC:s framgång stod sex kvinnor, som kallades The Eniac 6: Kathleen McNulty, Frances Bilas, Jean Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff och Ruth Lichterman.
De anställdes som “computers” på grund av sina matematiska kunskaper och lade genom sitt arbete grunden för modern programmering – och visade att mjukvara var lika viktig som hårdvara.
Om formatet: Lär dig om 💡
Lär dig om är ett digitalt skolformat från Kvinnohistoriska. Här får högstadie- och gymnasieelever ta del av föreläsningar på 20 minuter där experter fördjupar sig i aktuella ämnen – ur ett kvinnohistoriskt perspektiv.
Till varje föreläsning finns färdigt skolmaterial, redo att använda i undervisningen.