Workshop i Arkivism

Vill du lära dig att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser? I vår Arkivism-workshop får du alla tips och verktyg du behöver. Workshopen är skapad för att den ska kunna arrangeras av arkiv runt om i landet.

Genomförda workshops

ARKIVERA! SÅ KAN DU GÖRA HISTORISK SKILLNAD

10 april 2024, Stadsarkivet Liljeholmskajen.

Workshopen var en introduktion till arkivering där deltagarna fick en inblick i hur ett personarkiv kan se ut och vad det kan innehålla. Dom fick praktisk kunskap och inspiration om arkivering och samtidsdokumentation, och bjöds in att själv testa på och komma nära arkivmaterial.

Medverkande experter var Solveig Larsson, Stadsarkivet, arkivarie specialist fotografi, Hampus Busk, Stadsarkivet, arkivarie, specialist inom samtidsdokumentation och Johanna Törnros, Stadsarkivet, arkivarie, arkivpedagog, och genusvetare.

Grafisk bild med texten "Workshop: Gräv i arkiven! Så kan ett hus berätta kvinnors historia"

GRÄV I ARKIVEN! SÅ KAN ETT HUS BERÄTTA KVINNORS HISTORIA

20 mars 2024, Stadsarkivet Liljeholmskajen

Hur kan vi genom arkivforskning hitta kvinnor knutna till byggnader och platser i i staden? I workshopen fick deltagarna lära sig mer om hur man kan hitta fler berättelser bakom ritningar, fasader och entréportar.  

Medverkande experter var Karin Carlsson, historiker och författare till boken Kvinnosaker som är utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska, Christopher Vainesworth, arkivarie på Stadsarkivet och arkitekturhistoriker och Johanna Törnros, arkivarie på Stadsarkivet samt konst- och genusvetare. 

Grafisk bild med texten Workshop: Gräv i arkiven! Så hittar du 16- och 1700-talets kvinnor".

GRÄV I ARKIVEN! SÅ HITTAR DU 16- OCH 1700-TALETS KVINNOR

6 mars 2024, Stadsarkivet Kungsklippan.

16- och 1700-talets kvinnor kan vara extra svåra att hitta i arkiven – men dom finns där. I workshopen fick deltagarna handfasta och konkreta tips på hur dom kan söka bland äldre källor och hur AI kan användas för att tolka äldre handskrifter. Vi dukade fram inspirerande exempel på arkivmaterial med sammanhängande källor.

Medverkande experter var Johanna Törnros, arkivarie och arkivpedagog på Stadsarkivet samt genusvetare, Kettil Mannerheim, arkivpedagog på Stadsarkivet som bland annat initierat arbetet med att använda AI för att tolka äldre handskrifter och Linda Wikland, historiker som forskat mycket bland Stadsarkivets äldre källor.

Workshopserien genomfördes i samarbete med Stockholms stadsarkiv. Workshopen är framtagen med stöd från Riksantikvarieämbetet och Stockholms stad.

Illustration av arkivmapp
Illustration av polaroidbilder.

Vill du arrangera en Arkivism-workshop?

Jobbar du på ett arkiv och vill genomföra en workshop med fokus på kvinnor i arkiven? Kontakta oss så delar vi våra metoder.

Kommande workshops

Vill du gräva i arkiven? Har vi några inplanerade Arkivism-workshops dyker dom upp här.

Guide pekar på en skulptur under en visning på Hallwylska museet.

Sjung, vandra och skapa i historiens anda

Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.