Hembiträdet

Pigan blir hembiträde och sen?

📍 Stadsvandring i Vasastan i Stockholm

Pigan blir hembiträde – och sen? Upptäck Stockholm genom 150 år av hembiträdets historia, från Vasaparken till Norra Bantorget.

I den här stadsvandringen följer vi hembiträdets spår i staden och vecklar ut berättelser om arbetsvillkor, organisering, piglördagar, RUT-avdrag, fattighus och danspalats.

Vår tids diskussioner om hushållsnära tjänster har sin föregångare i folkhemmets debatter om hembiträdet. På 1930-talet var det den största yrkesgruppen i Stockholm. I Sverige var det över 50 000 flickor eller ogifta kvinnor som ofta bodde i jungfrukammare eller kök. 1938 samlades dom på Karlaplan för att bland annat demonstrera för åtta timmars arbetsdag för hembiträdet.

Hitta ett datum som passar dig

Kvinnor demonstrerar på Karlaplan med banderoller "Respekt för hembiträdesyrket!" och "Vi kräva 8 timmarsdagens tillämpning för hembiträden", 1938. Fotograf: Okänd. Aftonbladet. Stadsmuseet i Stockholm.

Ungdomar har kalas och står med dryckesglas i salongen. Vid vägguret står ett hembiträde. Foto: Hugo Bengtsson/ Hallands kulturhistoriska museum.

Två män i samtal. De håller varsin kaffekopp på fat. Mannen till höger röker en cigarr. Ett hembiträde i uniform bär på en öppen ciggarlåda. Foto: Snus- och Tändsticksmuseum.

Möt experten

Lisa Öberg

Vandringen om hembiträdet är framtagen och ledd av Lisa Öberg, docent i historia. Öberg är specialiserad på medicinhistoria, och leder också Kvinnohistoriskas vandring om barnmorskan. Öberg är bland annat en av skribenterna bakom boken “En Qvinna läkare! Doktor Karolina Widerström” (Appell förlag, 2021). Hör henne berätta mer om Widerström i vår podd Kvinnans Plats.

Upptäck mer

  • Grupp på stadsvandring står framför guiden Sam Hultin

    Boka en privat vandring

    Vill du vandra med kollegorna, möhippan eller släkten? Vi erbjuder privata vandringar för både små och stora sällskap. Skicka en förfrågan via formuläret – så hör vi av oss!

  • Svartvit arkivbild på matsal fylld av ungdomar

    Dela din berättelse om Vasastan

    Hur har det varit att leva som kvinna här – i hemmet, på gatan, i gemenskap eller i motstånd? Var med och skriv historia genom att bidra till Kvinnans Plats, vår digitala samling där kvinnors erfarenheter får ta plats.

    Foto: Odenplan 1940. Spårvagn på linje 15. Okänd/ Spårvägsmueet.

  • Grupp på stadsvandring

    Alla stadsvandringar

    Upptäck fler berättelser om kvinnors liv och plats i staden – från porrprotester till musikpionjärer och barnmorskekvarter.