
Eva-Lisas monument
i transpionjärens fotspår
📍 Stadsvandring med konstnären Sam Hultin
Välkommen till en stadsvandring som följer i den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932–2018) fotspår på Södermalm.
Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.
Stadsvandringen om Eva-Lisa Bengtson är möjlig eftersom hon arkiverade sitt liv och sina gärningar och förstod att rörelserna hon verkade i var historiska. Det ger oss möjligheten att berätta en historia med som rymmer nyanser och komplexitet. #Arkivism
Eva-Lisa Bengtson. Privat bild.
Staden, rörelsen och arkivet
Stadsvandringen lyfter Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk – hennes berättelse är angelägen eftersom den tillhör en historia som till stor del är odokumenterad och handlar om villkor för normbrytande gemenskap.
Om gemenskap och utanförskap
1964 startade Eva-Lisa Bengtson Sveriges första klubb för transpersoner – Transvestia. Hon var även aktiv i Lesbisk front, RFSL Stockholm, Kvinnohuset på Snickarbacken och patientföreningen Benjamin, samt en trogen besökare på klubbar som Lash, Wish och Golden Ladies.
Med tiden förlorade Eva-Lisa sin plats i flera av de rörelser hon varit med och byggt. Inom transrörelsen blev hon inte accepterad, då den i slutet av 60-talet ofta exkluderade både transsexuella och homosexuella. På 1990-talet utestängdes hon även från Kvinnohuset i Stockholm, efter att delar av den feministiska rörelsen valt att exkludera transkvinnor.
Hitta ett datum som passar dig
“Jag tar med mig hennes berättelse och är tacksam över att ha fått en inblick i hennes liv och hur hon har varit med i kampen om ökade rättigheter för hbtq-personer och även för feminismen.”
– Citat från deltagare under vandringen.
Om projektet Eva-Lisas Monument
När Eva-Lisa gick bort 2018 fick konstnären Sam Hultin hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter, vilket la grunden för projektet Eva-Lisas monument. I dag är materialet arkiverat hos QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.
Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm.
Foto: Ida Borg.
Möt experten
Sam Hultin
Sam Hultin (f. 1982) är konstnär. I sina verk utforskar hen kopplingar mellan personliga erfarenheter och politiska och sociala strukturer. Genom stadsvandringar, allsånger och jubileer bjuder hen ofta in andra för att tillsammans levandegöra delar av den queera historien.
Hultin är bokaktuell med biografin Eva-Lisas monument (Brombergs, 2024), som berättar om Eva-Lisa Bengtsons liv och pionjärskap.
Upptäck mer
-
Boka en privat vandring
Vill du vandra med kollegorna, möhippan eller släkten? Vi erbjuder privata vandringar för både små och stora sällskap. Skicka en förfrågan via formuläret – så hör vi av oss!
-
Dela din berättelse om Södermalm
Hur har det varit att leva som kvinna här – i hemmet, på gatan, i gemenskap eller i motstånd? Var med och skriv historia genom att bidra till Kvinnans Plats, vår digitala samling där kvinnors erfarenheter får ta plats.
-
Alla stadsvandringar
Upptäck fler berättelser om kvinnors liv och plats i staden – från porrprotester till musikpionjärer och barnmorskekvarter.