Stötta kvinnohistorien 8 mars — och alla andra dagar

Vi lyfter kvinnors liv och villkor — året om

I en tid där kvinnors rättigheter utmanas och demokratin hotas är vårt arbete viktigare än någonsin.

Kvinnohistoriska arbetar för att samla in, bevara och förmedla berättelser om samtida och historiska kvinnor. Varje dag, året om. Men för att fortsätta arbetet behövs ditt stöd. Tillsammans med er håller vi minnet levande – och riktar blicken framåt.

(Signerad) Eva Trolin – Beslut: Flaggstänger istället för daghem 50x70 (Signerad) Eva Trolin – Beslut: Flaggstänger istället för daghem 50x70
Snabbvisning

Konst som protest — köp signerad affisch av Eva Trolin

När en kommun prioriterade flaggstänger framför förskolor 1977, svarade Eva Trolin (1946–2023) med konsten.

Ur Trolins ilska föddes verket Beslut: Flaggstänger istället för daghem – tecknat direkt på en skrapkartong. Verket såldes bland annat på Kvinnokulturfestivalen i Stockholm samma år för fem kronor.

Nu kan du köpa affischer med Trolins historiska motiv – en påminnelse om konstens kraft att ifrågasätta och förändra. Inför 8 mars finns en begränsad upplaga av signerade exemplar, signerade av Eva Trolin under hennes livstid.

bygg en mer jämställd historieskrivning — bli mursmäcka

Mursmäckorna bar murbruket på 1800-talets byggarbetsplatser – ett tungt, slitsamt och riskfyllt arbete som sällan lyfts i historieböckerna. De var det osynliga men ovärderliga stödet bakom stadens stora konstruktioner.

I dag behöver vi nya mursmäckor – de som vill stötta upp arbetet för en mer jämställd historieskrivning.

För bara 30 kr i månaden blir du medlem som mursmäcka i Kvinnohistoriskas medlemsklubb Sällskapet och hjälper oss att lyfta och bevara kvinnors historia. Ditt stöd gör skillnad!

Gåvobrev: För en mer jämställd historieskrivning
Snabbvisning

Ge bort En gåva som gör skillnad för jämställdheten — långt efter 8 mars

Vissa gåvor varar längre än andra. När du köper Kvinnohistoriskas gåvobrev ger du inte bara en present till någon du tycker om – du hjälper också till att lyfta och bevara kvinnors historia.

📜 Gåvobrevet är ett formgivet brev att ge bort – en påminnelse om att historia inte bara skrivs, utan också kan förändras.

Genom din gåva stöttar du vårt arbete för en mer jämställd historieskrivning och ser till att fler kvinnors berättelser blir en del av vårt gemensamma arv.

Duka upp för en kvinnohistorisk middag

Vill du lyfta kvinnorna som format vår historia? Med Sällskapets kit får du allt du behöver för att arrangera en inspirerande middag där berättelser om kvinnor delas runt bordet.

The Historical Dinner Project är en middagsrörelse, initierad av Kvinnohistoriska, och har engagerat människor över hela världen sedan starten 2019. Konceptet är enkelt men kraftfullt: varje gäst tar med sig en berättelse om en kvinna – historisk eller samtida, känd eller okänd – och delar den vid bordet.

Genom samtal och gemenskap kan vi tillsammans lyfta kvinnors historia och föra den vidare. Som medlem i Sällskapet får du verktygen för att enkelt arrangera din egen middag.

Ställ ut kvinnohistoria i klassrummen

Vad kan en konservburk, en engångsbinda och en träningssko berätta om Sveriges historia? Mer än du tror – om politik, infrastruktur, demokrati och människors vardag.

Med Kvinnohistoriskas utställning 100 år genom 10 saker kan eleverna utforska kvinnohistoria genom föremål. Genom att analysera, leva sig in i och återberätta får de en djupare förståelse för hur det har varit – och är – att vara kvinna i Sverige.

Ställ ut era egna föremål eller använd våra affischer och låt kvinnohistorien ta plats i klassrummet.

Mer kvinnohistoria

  • Stockholms Kvinnohistoriskas utställning i Boxen på ArkDes.

    Om museet

    Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan en egen byggnad. Vi lyfter kvinnohistoria kopplat till aktuella frågor som påverkar människors dagliga liv.

  • Collage av en gammal tv med urklipp på kvinnor runtom.

    Kvinnohistoria digitalt

    Utforska Kvinnohistoriskas digitala utbud av samtal, föreläsningar, poddavsnitt, stadsvandringar och kvinnohistoriska visningar.

  • Skolklass på stadsvandring

    För skolan

    Kvinnors villkor och betydelse saknas ofta i historieskrivningen. Visste du att 73% av de som namnges i skolans historieböcker är män? Det vill vi förändra tillsammans med dig!