Skrivstuga

I Stockholms Kvinnohistoriskas skrivstugor gör vi gemensam sak med Wikimedia Sverige och våra medlemmar för att skriva in fler kvinnor i världens mest använda uppslagsverk på nätet – Wikipedia!

Jämställdhetsglappet på Wikipedia är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor och runt 90 procent av artiklarna är skrivna av män.

Det här vill vi förändra tillsammans med skrivstugornas besökare. Inga förkunskaper krävs för att delta i skrivstugorna och på plats får deltagarna ta del av källmaterial och träffa kunniga experter.

Ett axplock av tidigare skrivstugor

Kulturhistoria som gymnasiearbete

Under höstterminen 2023 och vårterminen 2024 deltog vi i projektet Kulturhistoria som gymnasiearbete i samarbete med Wikimedia Sverige, Nordiska museet och Centrum för Näringslivshistoria. Under sju träffar handleddes en klass i årskurs 3 på Enskilda gymnasiet i att skriva artiklar på Wikipedia.

Kvinnohistoriska fungerade som ett kreativt bollplank för eleverna när det gällde ämnesval, vinklar och tematik och vi tipsade om referenslitteratur och källor. Detta resulterade i att hälften av artiklarna behandlade ämnet kvinnohistoria.

Om arkitektur med Arkdes

Stockholms Kvinnohistoriska, ArkDes och Wikimedia Sverige arrangerade tre skrivstugor 2022 och fyra skrivstugor 2023.

På en av skrivstugorna fick deltagarna en unik inblick i ArkDes arbete med att lyfta fram bortglömda kvinnor och spännande nyupptäckt källmaterial visades upp. Sedan några år tillbaka letar ArkDes aktivt efter upphovspersoner som av olika anledningar inte är en del av historieskrivningen. En stor del av dessa är kvinnor, men i arkitekturhistorien är det många kvinnor som forskat, debatterat, engagerat sig politiskt, illustrerat och kritiserat.

Om mode och scenkonst med Musikverket och Nordiska museet

I augusti 2019 höll vi i två skrivstugor om ämnena mode och scenkonst tillsammans med Nordiska museet och Musikverket för att minska jämställdhetsglappet på Wikipedia.

Under skrivstugorna tillkom 16 nya artiklar, 88 redigerade artiklar och 38 500 tillagda tecken om bland annat Jytte Meilvang, Ryss Anna Olsson, Selam Fessahaye, Stockholms Bulgariska Damkör, Elin Kling och Ebba von Eckerman.

En kvinna vid en dator läser en artikel, bredvid står en man böjd och tittar.

“Min dotter är jazzmusiker – en genre som historiskt sett bestått av väldigt mycket män. Så jag tänkte att det här är ett sätt för mig att göra skillnad”

– Deltagare under skrivstugan på Musik- och teaterbiblioteket

Så här kan du minska glappet på Wikipedia direkt - hemifrån!

Alla sitter vi på kunskap – litet som stort – som saknas på Wikipedia. Allt du behöver är referenser, exempelvis från en bok eller en artikel. Damma av bokhyllan och leta fram de kvinnor som fortfarande inte fått en plats i världens största uppslagsverk på nätet. Här är några tips på hur du går tillväga:

1. Skapa ett konto

Det gör du enkelt under fliken “Skapa konto” uppe i högra hörnet på Wikipedias hemsida.

2. Gör stubbartiklarna fullständiga

Ett bra första steg som ny Wikipedia-skribent är att ta sig an stubbartiklarna. Det är de artiklar som är ofullständiga och saknar exempelvis källor. Du hittar alla stubbartiklar samlade här

3. Redigera en redan befintlig artikel

Gå till artikelsidan som du vill redigera, till exempel artikeln om Nina Simone. På Wikipedia kan du använda sökrutan uppe till höger för att hitta en artikel. Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida. Lär dig mer om att redigera artiklar här. 

4. Skriv en helt ny artikel

När du känner dig uppvärmd så är det dags att skriva en helt ny artikel. Vårt tips är att utgå ifrån ett tema, exempelvis mode. Finns din favoritdesigner med? Då skriver du namnet i sökrutan. Om ingen artikel med ungefär det namnet hittas, uppstår före sökresultaten en röd länk som du kan klicka på för att skapa en ny artikel. Lär dig mer om att skriva en ny artikel här

För att lära dig allt om att bli Wikipedia-skribent kan du gå hela Wikipedias nybörjarkurs som du hittar här.

Kommande skrivstugor

Vill du vara med och skriva in fler kvinnor på Wikipedia? Har vi några inplanerade skrivstugor dyker de upp här. Vi ses!

Guide pekar på en skulptur under en visning på Hallwylska museet.

Sjung, vandra och skapa i historiens anda

Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.