Bira, bärs och fackligt organiserade brudar på första maj

Bryggerskor granskar flaskor i Münchenbryggeriet någon gång under 1900–1910. Fotograf: N Nilsson. Se bilden på Stockholmskällan.

Bryggerskor granskar flaskor i Münchenbryggeriet någon gång under 1900–1910. Fotograf: N Nilsson. Se bilden på Stockholmskällan.

I dag är det första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Hoppa in i tidsmaskinen och färdas tillbaka till 1901, där utarbetade dalkullor brygger öl till de alltmer törstiga stockholmarna. En dag får de arbetande kvinnorna på Münchenbryggeriet nog – och organiserar sig.

“Det var ett argument för kapitalägarna att om man betalar kvinnorna lika mycket som männen blir kvinnor ekonomiskt självständiga – och då hotas ju hela normen i samhället att man ska bilda familj där mannen arbetar och kvinnan tar hand om barnen”. – Eva Schmitz

Kvinnans Plats är en poddserie från Stockholms Kvinnohistoriska där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden. I det här avsnittet möter radiojournalisten Sofia Neves sociologen och historikern Eva Schmitz som introducerar oss för bryggerskornas fackliga kamp i sekelskiftets Stockholm. Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och lyfter kvinnohistoria i deras basutställning.

Lyssna på avsnittet “Bryggerskorna organiserar sig på Münchenbryggeriet, 1901”, på Spotify eller besök Kvinnans Plats på webben för att lyssna och ta del av extramaterial. Tips till lärare! Till varje avsnittssida finns elevuppgifter som kan användas i undervisningen.

Föregående
Föregående

Vandra i barnmorskans spår på Södermalm

Nästa
Nästa

På besök i SVT Morgonstudion