Fortsätt berätta din mammas historia

Gloria Martinez läser delar ur sin text Jag har ett värde.

På Arkivens dag den 13 november riktade vi strålkastarljuset mot mammorna och bjöd in till en festlig release av post-utställningskatalogen MAMI: AMA: MÖDRAR på Botkyrka Konsthall. Samtidigt hade publiken möjlighet att själva skriva historia genom att lämna in ett föremål och en berättelse om sin mamma till vår digitala samling Kvinnans Sak.

MAMI: AMA: MÖDRAR är resultatet av en kollektiv process där nio konstnärer och kulturarbetare gick ihop för att skapa en utställning som belyser och gestaltar mödrarnas berättelser. Post-utställningskatalogen är en fördjupning av utställningen och en dokumentation av vår tid för framtiden. För att fira bjöd vi in till en hel eftermiddag fylld av berättelser om och av mammor som modererades av konstnären Sara Rad.

Paulina de los Reyes delar tankar från sin artikel Migrerade mödrar, rasifierade barn.

Dom som talar till oss genom den här bokens sidor är också någonting som ger oss förhoppningar om att vi tillsammans kan skriva en annorlunda historia och framförallt skapa en bättre framtid.
— Paulina de los Reyes

Under releasen fick vi höra några av konstnärerna och kulturarbetarna bakom MAMI: AMA: MÖDRAR. Macarena Cerda, Sonia Sagan och Shiva Anoushirvani delade med sig av sina verk genom läsningar och performances. Vi fick också ta del av berättelser från personer som bidragit med texter till publikationen. Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia delade med sig av delar ur sin artikel “Migrerade mödrar, rasifierade barn” samt tankar och reflektioner.

Mamma, så många minnen jag har med dig. Minnen från min barndom har jag många kvar. Innerst inne är det dom bästa jag spar. Den bästa var att jag hamnade just hos dig, mamma. Det bästa med dig, mamma.
— Ömer Faruk Peker

Ömer Faruk Peker läser Tack mamma.

Vi fick höra unga skribenter läsa sina dikter; “Vad jag lärde mig om konst” av Ken Ha, “Landet utan mig / Ljuset dära” av Ismail Hanchi, “Mödrar – Mor / Madres – Madre” av Francisca Mells och Tack mamma av Ömer Faruk Peker. Gloria Martinez, en av mammorna vars historia gestaltades i utställningen läste delar ur sin text “Jag har ett värde”. Vi fick också höra publikationens redaktörer, Emma Dominguez och Macarena Dusant berätta inledningsvis om arbetet bakom MAMI: AMA: MÖDRAR och formgivaren Sissela Nordling Blanco berättade om arbetet med publikationens grafiska form. Vi gästades även av Gesguud, en förening av mammor som organiserar sig med bland annat nattvandring i Tensta. En eftermiddag fylld av historia som påminner oss om hur viktigt det är att fler berättelser sparas för framtiden. #Arkivism


Berätta din mammas historia – genom dina saker

Vi på Stockholms Kvinnohistoriska är så glada för dom berättelser om mammor som lämnades in in under releasen. Du har fortfarande möjlighet att bidra med din mamma historia – genom ett föremål. Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något som vi vill förändra tillsammans med er.

SÅ HÄR BIDRAR DU:

Börja med att se dig omkring hemma. Vilka föremål finns i din vardag som bär på berättelser om din mamma? Berättelsen kan till exempel handla om hur din mamma tillverkat saken, använt den, tagit med den från ett annat land – eller exkluderats från den. Fota föremålet och ladda upp bilden där du också svarar på några frågor om föremålet. Föremålet och berättelsen blir en del av Kvinnans Sak, vår digitala samling av föremål och berättelser om kvinnors liv, erfarenheter och gärningar.

→ Klicka här för att bidra!

Här lämnas en berättelse in till vår digitala samling Kvinnans Sak – kopplat till en tröja. Läs berättelsen här.


MAMI: AMA: MÖDRAR

MAMI: AMA: MÖDRAR är en post-utställningskatalog där konstnärerna och kulturarbetarna som ställde ut i Botkyrka Konsthall (29 augusti 2020–16 januari 2021) samlat arbetet och bidragit med reflektioner, tillägg och sammanfattningar av verken. En fördjupning av utställningen som även kan ses som ett eget verk i sig.

”Vi är barnen som bevittnat hur våra mödrars liv trasats sönder av en arbetsmarknad med låga löner och slitsamt kroppsarbete, mödrar som kastats ur systemet rakt in i fattigdom.” – Från publikationen MAMI: AMA: MÖDRAR

Så här köper du ett exemplar

MAMI: AMI: MÖDRAR kostar 250 kronor (62 kronor tillkommer för portokostnad). Du kan köpa på plats i Labyrint arkiv på Botkyrka Konsthall eller beställa hem en.

Klicka här för att beställa!

Alla pengar från försäljningen går till föreningen Gesguud där mammor organiserar sig med bl.a. nattvandring i Tensta. Hör några av mammorna bli intervjuade i dokumentären Våra barn dör på SVT här.

Om publikationen

Redaktörer: Emma Dominguez, Macarena Dusant  

Medverkande: Kim Einarsson, Paulina de los Reyes, Sissela Nordling Blanco, Gloria Martine, Fariba Nasiri, Leila Karin Österlind, Nikola Petrović, Frasat Mubarak, Francisca Mella, Ismail Hanchi, Ömer Faruk Peker, Danilo Carreño Lefcer, Ken Ha, Shiva Anoushirvani, Macarena Cerda, Emma Dominguez, Macarena Dusant, Leila El Harfaoui, Sara Rad, Sonia Sagan, Sarasvati Shrestha och Sarah Tawiah Svärd. 

Korrektur: Nawroz Zakholy 
Grafisk form: Sissela Nordling Blanco  

Publikationen har möjliggjorts tack vare stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Helge Ax:son Johnsons stiftelseKreativa fonden i Botkyrka kommun och Botkyrka Konsthall.  

Förlag: Labyrint Press   

Labyrint är Botkyrka konsthalls förlag och växande arkiv med fokus på konstnärliga samarbeten i tryckt format. Välkommen att besöka arkivet på övervåningen i Botkyrka Konsthall. 

Föregående
Föregående

ARKITEKTEN SOM BYGGDE ÖVER 150 FILMMILJÖER – OCH ETT HELT NYTT YRKE — Nytt avsnitt av Kvinnans Plats

Nästa
Nästa

En kväll om kvinnorna och skogen