Arkivens dag 2023

Om ytterligare ett sekel är det vår tid som är historia. Vad kommer dom som vill förstå vår samtid att hitta om oss då? Arkivism är därför en satsning initierad av Stockholms Kvinnohistoriska för att lyfta fram och synliggöra gårdagens kvinnor – och samtidigt se till att dagens kvinnor säkras plats i framtida historieskrivning. I dag på Arkivens dag tipsar vi om samtal om arkivens betydelse som du kan lyssna på hemifrån.

Hur kan vi dokumentera afrosvensk och svart historia i dag?

Hör Amat Levin, journalist, författare och poddare, Jonelle Twum, grundare och konstnärlig ledare för Black Archives Sweden och Michael Barrett, intendent på Etnografiska museet, i ett samtal om att samla in och sprida afrosvensk och svart historia i dag.

Hangarfartyg, Villa Ranängen och Kuwait Towers

Följ med oss på en digital kvinnohistorisk visning av ArkDes tillsammans med intendenterna Frida Melin och Max Ahrent – om kända och okända kvinnliga arkitekters arbete och process. Camilla Burvall Terán, projektledare på Stockholms Kvinnohistoriska följer med och ställer frågor.

Hur framkallar man kollektiv minnesförlust?

Arkiven har gått från att länge ha tjänat makthavarnas egna intressen till att i dag ha rollen som förvaltare av våra minnen och identiteter. I tider av krig och oro är det ingen slump att något av det första som attackeras är våra arkiv, bibliotek, museer och monument.

Tillsammans med Lars Ilshammar, journalist, historiker och biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket, tittar vi närmare på arkivens makt, vikten av vårt arkiverade kulturarv i dag och på vilka sätt arkiven hotas.

Dolda röster i arkiven

Historiskt sett har några få samhällsgruppers liv och perspektiv bevarats mer noggrant i arkiven än andras. Vilka perspektiv bevaras för framtiden och vems liv återspeglas i arkivhandlingar? Vilka strategier finns för att motverka så kallade blinda fläckar i arkiven? Och hur bevarar och dokumenterar vi nutiden i syfte att säkerställa att framtidens historieskrivning speglar vårt mångfaldiga samhälle? Det är frågeställningar som berördes i det livesända panelsamtal som Sörmlands museum samordnade på Arkivens dag 2021.

Medverkande: Anna Tascha Larsson, museichef på Stockholms Kvinnohistoriska, Jonelle Twum, grundare och Artistic Director på Black Archives Sweden och Larissa Borck, antikvarie med fokus på digital utveckling på Sörmlands museum.

Organisera och demokratisera – för att göra sin röst hörd

”Historien är aldrig färdigskriven – beroende på vilka frågor man ställer och vem som ställer frågorna så kan vi alltid få fram nya berättelser.”

Så inleder Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet, diskussionen om organisering och demokratisering med anledning av av hundraårsjubiléet av kvinnlig rösträtt. Vad kommer framtiden minnas av allt vi gjort? Vilka röster kommer saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser bevaras för framtiden?

Medverkande: Azmara Nigusse är intendent och museipedagog på Hallwylska museet, Pia Laskar, historiker och jobbar bland annat med QRAB (Queerrörelsens arkiv och bibliotek), Prudence Woodford-Berger socialantropolog som arbetat vid utrikesdepartementets utvecklingspolitiska enhet, Emma Dominguez konstnär som arbetat med bland annat de kollektiva utställningarna “Havet” och “Mami: Ama: Mödrar” och Anthia Nibitegeka filmvetare och producent på Black Archive Sweden.

Boken Arkivism.

Hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning

Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska. Läs mer om boken och satsningen Arkivism här.

Om Arkivens dag

År 1998 öppnade många arkiv sina dörrar inom det gemensamma namnet Arkivens dag för första gången. Sedan dess har Arkivens dag spritt sig, så att hela Norden firar Arkivens dag den andra lördagen i november.

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap.

Varje år har Arkivens dag ett särskilt tema som vi berättar om med hjälp av arkivmaterial ur våra samlingar.

(Text hämtad från Riksantikvarieämbetets hemsida.)

Föregående
Föregående

Medlemsdag 2023 om utställningar

Nästa
Nästa

Upptäck stadens historia med pappa