Alla Kvinnors Hus får Katarina Taikon-priset 2023

Årets Katarina Taikon-pris går till Alla Kvinnors Hus, Sveriges äldsta ideella kvinnojour som bildades 1978.

I fredags tillkännagavs pristagarna av årets Katarina Taikon-pris, Stockholms stads pris som hyllar insatser för mänskliga rättigheter. I år går priset till organisationen Alla Kvinnors Hus och skådespelaren Lindy Larsson. Katarina Taikon-priset instiftades 2015 av Stockholms stad med syftet att uppmärksamma och belöna dom människorättsförsvarare som genom sitt arbete främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna.

Föreningen Alla Kvinnors Hus bildades i Stockholm 1978 och är Sveriges äldsta ideella kvinnojour. Dom ger stöd, råd och hjälp till personer som utsatts för våld i nära relation och sexuellt våld. Kvinnojouren är en medlemsförening med cirka 550 medlemmar. Så här löd juryns motivering:

”I arbetet mot mäns våld mot kvinnor är Alla Kvinnors Hus en livsviktig aktör som i både ord och handling står upp för alla människors rätt till ett liv fritt från våld och förtryck. Alla Kvinnors Hus erbjuder skyddat boende, samtalsstöd och rådgivning för kvinnor, män, ickebinära och barn. De tar även emot medföljande husdjur.

Förutom att ge oumbärlig hjälp till utsatta arbetar Alla Kvinnors Hus för att uppmärksamma frågorna politiskt. Föreningen verkar för ökad kunskap och förändrade attityder genom information till skolor, myndigheter, politiker och medier.

Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är ett av våra största samhällsproblem och viktigaste jämställdhetsfrågor. Genom sitt outtröttliga arbete är Alla Kvinnors Hus en motor för livsnödvändig samhällsförändring.”

Anslag från Kvinnohusets Krisjour, 1978. Foto: Göteborgs universitetsbibliotek 

Lyssna på vårt Poddavsnitt om kvinnojourens historia

I andra säsongen av poddserien Kvinnans Plats hittar du ett avsnitt om kvinnojourens historia. I dag finns det runt 300 kvinnojourer i Sverige – hur har resan dit sett ut, och varför fanns behovet av en kvinnojour enbart för rom- och resande kvinnor? Lyssna på avsnittet och utforska extramaterial här.


Föregående
Föregående

Upptäck stadens historia med pappa

Nästa
Nästa

Hurra för K. A. Almgren Sidenväveri och museum – årets arbetslivsmuseum 2024