Tillbaka till alla evenemang

Digital stadsvandring: Om barnmorskan på Södermalm

skh_2021_barnemorskevandring_banner_test2.png

Följ barnmorskan på Södermalm som hastar fram för att hinna till nästa förlossning –  i en tidsresa från medeltid till 1900-tal.

Barnmorskan har varit en doldis i Stockholms historia och samtidigt spelat en avgörande roll i människors liv. I den här digitala vandringen följer vi barnmorskans spår – från Slussen till Södra BB. I fantasin besöker vi även obduktionssalen i nuvarande Stadsmuseet och fler dramatiska platser.

När? Onsdag 5 maj kl. 16.00
Var? Valfri skärm via Zoom, länk: https://zoom.us/j/91884501486
Hur? Klicka på länken strax innan det börjar. Du har möjlighet att ställa frågor i chatten under och efter vandringen. Läs mer om vandringen i Facebook-evenemanget

Foto: Lisa Öberg

Foto: Lisa Öberg

GUIDE

Lisa Öberg, docent i historia. Se nedan för mer kvinnohistoria från Lisa Öberg.

I STOCKHOLMS KVINNOHISTORISKAS VANDRINGAR får du följa en guide som lyfter berättelser om kvinnor som utspelat sig runt om i staden. Vi erbjuder både digitala och fysiska vandringar.

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT. Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

VI GER BORT FYRA BILJETTER

Vandringen spelas in redan på förmiddagen den 5 maj mellan kl. 11.00–12.30. På grund av pandemin finns endast ett fåtal platser. Tillsammans med barnmorskan Asabea Britton ger vi bort fyra biljetter. Maila info@kvinnohistoriska med rubriken “Barnmorskan” för att delta i utlottningen.

Här lyfter historikern Lisa Öberg ännu mer kvinnohistoria

Lyssna på avsnittet “Klåda i kön till Bryggargatan 6, 1889” i vår podd Kvinnans Plats. Lisa Öberg berättar om Karolina Widerström, Sveriges första sexualupplysare och kvinnliga läkare i vår podd Kvinnans Plats.

Se föremålen som Lisa Öberg lämnat in till utställningen Kvinnans Sak, Karolina Widerströms läkarväskor och tekannan som blev gåva från en feminist till en annan.

Föregående
Föregående
2 maj

Passages by Hanni Kamaly – performative guided walks through Stockholm

Nästa
Nästa
6 maj

Kvinnohistorisk visning av: Centrum för Näringslivshistoria