Tillbaka till alla evenemang

Historielektion: om hembiträdet

Kvinnor demonstrerar på Karlaplan med banderoller "Respekt för hembiträdesyrket!" och "Vi kräva 8 timmarsdagens tillämpning för hembiträden", 1938. Fotograf: Okänd. Aftonbladet. Stadsmuseet i Stockholm.

Hemvårdarinnor, RUT-avdrag och robotar – en historielektion om det avlönade hemarbetets ekonomiska och sociala värde.

Ett rent hem har genom historien alltid varit en statusmarkör, samtidigt har själva städningen alltid varit lågt värderad. Av detta följer också låg status för dom som arbetar med att städa andras hem. 

I föreläsningen tar historikern Karin Carlsson med oss på en tidsresa genom det avlönade hemarbetets historia med fokus mot den statligt subventionerade hemvårdarinnekåren (1944–1960) – en nästintill bortglömd yrkeskår. Vilka likheter och skillnader kan vi se mellan gårdagens hemvårdarinnor och hembiträdet och dagens hemtjänstföretag? Vad berättar 1940-talets skattesubventioner och dagens RUT-avdrag om respektive tidsperiod? Och hur kan morgondagens lösning se ut?

När?

Onsdag den 22 februari kl. 17.00.

Var?

Via valfri digital skärm. Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig.

Historielektion om:

I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella ämnen och brännande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

Karin Carlsson. Fotograf: Caroline Andersson

Om Karin Carlsson

Historikern Karin Carlsson disputerade 2014 på avhandlingen Den tillfälliga husmodern: hemvårdarinnekåren i Sverige 1940–1960 i vilken hon undersöker det avlönade hemarbetets sociala och ekonomiska värde. Forskningsmässigt har hon intresserat sig för välfärdsfrågor och socialpolitik.

Senare år har fokus riktats mot urbanhistoria och materialitetsstudier, bland annat i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och projektet Gendered spaces. 2020 kom hon ut med boken Kvinnosaker: ett sekel kvinnohistoria genom 50 föremål. Utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoria. Klicka här för att läsa mer om Karin Carlssons arbete.

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Lär dig svenska kvinnors historia genom femtio föremål

“Kvinnosaker skulle helt enkelt kunna beskrivas som ett museum i bokform, där föremål står i centrum för att berätta om människors livssituation och rådande normer.”

– Bibliotekstjänst ger boken fyra av fem i betyg

Kvinnosaker av Karin Carlsson. Utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.

Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.

Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska.


Föregående
Föregående
7 februari

Skrivstuga: Kvinnor, arkitektur och design

Nästa
Nästa
7 mars

Invigning: Stockholms Kvinnohistoriska flyttar in på ArkDes i en månad