Ekonomiskt våld är ett relativt nytt begrepp – men ingen ny företeelse. Det lämnar inga blåmärken, men orsakar stor skada. Historiskt har det varit ett sätt att kontrollera och förtrycka kvinnor. När någon har makt över, eller till och med förstör din ekonomi och dina materiella tillgångar sätter det dig i ekonomisk beroendeställning till den personen och det försvårar möjligheten att lämna relationen.
I ett samtal mellan historikern Marie Eriksson och Susann Stamboliduo Tellebo från Uppsala kvinnojour fördjupar vi oss i begreppet ekonomiskt våld. Hur har ekonomiskt våld sett ut historiskt? Hur vanligt är ekonomiskt våld i dag, och hur tar det sig uttryck?
Moderator för samtalet är Katarina Wennstam.
Medverkande
Katarina Wennstam. Katarina Wennstam är författare, journalist, debattör och föreläsare med inriktning på kvinnors rätt till sin sexualitet.
Marie Eriksson. Marie är Fil. Dr. i historia och universitetslektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet och har forskat både om ekonomiskt våld i nutid och historiskt.
Susann Stambolidou Tellebo. Susann är verksamhetsansvarig på Uppsala Kvinnojour. Susann har varit aktiv i Uppsala Kvinnojour sedan tidigt 90-tal, och har en omfattande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Praktisk information
När? Onsdag den 1 februari kl 18.00. Insläpp kl 17.30.
Var? I hörsalen på Ekonomiska museet, Narvavägen 13-17 i Stockholm.
Pris? Fri entré, men begränsat antal platser.
Samtalet kommer filmas. Ingen i publiken kommer synas på bild.
Panelsamtalet är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Ekonomiska museet som ingår i Ekonomiska museets samtalsserie om ekonomisk självständighet. Mer information om övriga program i serien finns här På gång - Ekonomiska museet.
Kvinnohistoriens plats är överallt
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom tillgängliggör forskning om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, och arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.